Sat 25 Sep 2021

отвори всички | затвори всички

начало ~ Пример от миналото ~

Шофирал зад автобуса-убиец мъж пръв гаси пламъците

/ дата: 28.06.2011 /
Млад мъж, който е шофирал следкатастрофиралия автобус на автомагистрала „Тракия”, е спасил няколко човешки живота, като е успял пръв да изгаси пожара в задната част на горящата в първите минути след инцидента машина. Това заяви пред Дарик началникът на дежурния екип от аварийно-спасителния отряд инспектор Георги Рекин. Той потвърди, че пожарът е щял да се разрази изключително бързо, тъй като в автобуса е имало много горивни материали и жертвите са щели да бъдат двойно повече, ако младежът не е реагирал навреме.

Автомобилът на притеклия се на помощ мъж, чиято самоличност все още е неизвестна, е бил със старозагорска регистрация. Колата му е била спряна зад горящия автобус. Младежът е използвал личния си еднокилограмов прахов пожарогасител. Когато екипите на пожарната са пристигнали на място, огънят е бил потушен и дори не е имало следи от дим. Зад катастрофиралия автобус е имало още 3-4 коли и няколко ТИР-а. Пътуващите в тях не са посмели да излязат по време на спасителната акция.

Екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението” са били на 130-тия км намагистрала „Тракия” 7 минути след сигнала, който е постъпил при дежурния в 00.31 ч. в нощта на катастрофата. Край обърналия се автобус са били разпръснати телата на четирима от загиналите. Някои от труповете са били разчленени. По асфалта е имало големи количества кръв. Всички пострадали са били евакуирани, без да се налага автобусът да бъде разрязван. 

Впоследствие се е наложило специализирана техника да реже част от ламарините, за да бъдат измъкнати телата на другите две жертви, загинали на място. Както Дарик вече съобщи, двама от пътниците са починали, след като са били настанени в УМБАЛ „Св. Георги”.

Заради преживения шок, на всички огнеборци, участвали в спасителната акция, ще бъде оказана психологическа помощ.