Sat 25 Sep 2021

отвори всички | затвори всички

начало ~ Пример от миналото ~

Най-пагубните пожари в историята

/ дата: 27.06.2011 /

В световната история има безброй много примери за големи пожари опустошавали така както обширни пространства, така и цели градове. От великият пожар изпепелил Рим през 64 П.Х. до големият пожар в Австралия през 2002, нанесъл неизмерими щети на месната флора и фауна, борбата с пожарите остава една от най-големите предизвикателства пред човечеството.

В следните редове ще споделя някой от най-известните пожари за последните няколко века.


Големият пожар в Чикаго

Пожарът в Чикаго вероятно е най-известният за последните няколко стотин години. Ако погледнем от професионална гледна точка положението на града по онова време, с целокупното си дървено строителство, учтиво е изчаквал искрата, която да го изпепели. Неизбежното се случило на 08 Октомври 1871 г, като в резултат от бедствието били убити 300 човека и унищожение повече от 17,000 структури.

Причината за пожара едва ли ще излезе на яве, но фолклорът учтиво е предоставил няколко легенди за възникването му, като най-популярната от всички гласи следното – Госпожа O’Leary дояла своята крава, когато животното изритало маслената й лампа. В последствие хамбара се запалил, като разпространението на огнището унищожило целият център на града, така както и по-голямата част от северните му покрайнини.


Пожарът на Лондон

Веднага след големият пожар в Чикаго, Лондонският му еквивалент е вторият по популярност пожар от миналото.

Този пожар започнал в малак пекарня на 02 Септември 1666, като продължил няколко дена. Изненадващото в този случай е, че не са докладвани каквито и да било жертви, въпреки забележителните 13,000 унищожение структури.

Основна предпоставка за пожара, така както и в Чикаго, е била основният градивен материал използван при строене – дървото. При възстановяването на структурите след бедствието са използвани почти само не запалими материали. 


Сан Франциско – земетресение и пожар

Довелият до почти пълното унищожение на Сан Франциско пожар се породил в следствие на земетресение, разтресло града на 18 Април 1906 г. Първопричината за запалването били готварските печки и лапите, които били преобърнати от земетресението. Тъй като земетресението унищожило водните запаси на града, пожарникарите не разполагали с основното средство за борба с пожари. В резултат на злощастно развилите на събития, пожарът продължил три дена, докато пожарната служба на града не започнала системно да взривява цели квартали, за да предотврати разпространението на огъня. Бедствието в Сан Франциско взело 3,000 жертви и унищожило около 300,000 структури.