Sun 4 Jun 2023

отвори всички | затвори всички

Пожар изпепели дърводелски цех и няколко къщи в Пловдив

/ дата: 20.02.2012 /
Пожар изпепели напълно три къщи, една дърводелска работилница и няколко стопански постройки в пловдивския квартал "Остромила" на 27.6.2011.  През целия ден екипите на противопожарна защита се бориха с огнената стихия, която бързо се разпростря на площ от около 5-6 декара. По първоначални данни огънят е тръгнал от дърводелска работилница.
Засегнатите 
Баба Мария излиза  от дома си  малко преди  9 часа.  По обед, когато се връща от работа,  от къщата й няма и следа. Подобна е съдбата на още десетина жители на пловдивския квартал "Остромила". За броени минути домовете им изчезват в пламъците на огнената стихия. 
"Всичко е изгоряло Документи, фотьойли, дивани, печки, хладилници, телевизори, всичко...”, жалва се баба Мария. 
"Изведнъж лумна и имаше силен вятър", разказа очевидец на бедствието.
Така тази нощ поне три семейства ще спят на улицата. 
"Какво да правя? Ще спя на улицата", заяви Иван Бурнусузов, чиито дом е изгорял. 

Пожарът 
За броени минути огнената стихия  е погълнала няколко декара жилищни и стопански постройки , както и овощни градини. Цяло чудо е, че няма пострадали. По първоначални данни, пожарът избухнал малко след 10: 30 часа в дърводелска работилница на Петър Бурнусузов. Собственикът твърди, че помещението било празно, а машините изключени. 12 противопожарни автомобила гасиха през целия ден огнищата на пожара. В ранния следобед огънят се прехвърли в близките овощни градини.Според експертите причина са стари и неподържани ел. инсталации. Кметът на Пловдив обеща, че хората останали без дом, ще бъдат настанени в общински жилища.Пред bTV гл.инсп. Георги Мангараков от пожарната в Пловдив заяви, че се работи по няколко версии, но причината за пожара още не е изяснена